top of page

Spierknopen, wat kun je er tegen doen?Spierknopen, je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Misschien heb je ze al gehad of heb je er momenteel last van. Kom, laten we gerust aannemen dat we er sowieso allemaal al eens mee te maken hebben gehad, zeker wanneer we vaak en lang achter een beeldscherm werken.

Je herkent ze allereerst door een gespannen gevoel. Het voelt alsof iemand letterlijk een knoop in je spieren heeft gelegd.


Wat zijn spierknopen?

Spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer kunnen ontspannen. Dergelijke spierknopen kunnen bewegingsbeperking, stijfheid, krachtverlies en rugklachten veroorzaken. Ze worden ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Hierbij staat 'myo' voor spier en 'fasciaal' voor het menselijk bindweefsel dat alle spiervezels aan elkaar verbindt.

Het is niets meer dan een zeer lokale verkramping, dus in slechts enkele afzonderlijke spiervezels in plaats van in je hele spier. Maar hierdoor ontstaat dus wel een lokale verdikking die slecht doorbloed is, waardoor afvalstoffen zich gaan ophopen en vervolgens gaan samenkleven.

Doordat de sarcomeren (miniscule onderdelen waaruit een spier bestaat, de sarcomeer heeft als functie om een spier in contractie/beweging te brengen) in onvoldoende mate kunnen ontspannen wordt dus de bloedcirculatie en de aanvoer van voedingstoffen en zuurstof verminderd. Je hoort het al, een vicieuze cirkel, want de spier kan zonder deze aanvoer zich moeilijk gaan herstellen.
Hoe ontstaan spierknopen?

Meestal door overbelasting van je lichaam en dus ook van je spieren. Denk hierbij aan een plotselinge overbelasting, maar ook een chronische. Door verkeerde bewegingen, langdurig en eenzijdige bewegingen, een verkeerde houding, stress, langdurige inactiviteit of een sportblessure.

Maar je kan ze ook krijgen door uitdroging. Je hebt het al genoeg gehoord, maar water drinken is ook van groot belang voor een goede werking van je spieren. Wanneer je spiercellen te weinig vocht bevatten krijg je eerder last van spierkrampen en dus ook van spierknopen.

Spieren zijn gemaakt om op regelmatige basis te worden geactiveerd. Zit je uren achtereen achter een computer, dan vraag je ook om spierknopen. Voldoende bewegen dus en je spieren soepel houden met rek- en strekoefeningen.

Voldoende slapen en ontspanningsoefeningen doen wanneer je gestrest bent, en nu kom ik ook nog eens reclame maken, want massages helpen enorm om je spieren gezond te houden.


Metta Massage of Bodywork Massage.

Regelmatig bewegen, yoga is bijvoorbeeld superefficiënt als preventie tegen spierknopen. Maar ok, je loopt er nu mee rond en dus wil je wel eens een goede massage. Helpt dat? Jazeker!

Metta Massage combineert verschillende handgrepen om diep door te dringen in de spier. Dit is minder ontspannend, maar vermindert wel de spanning in de spier en verlicht de pijn. Bij Metta Massage & Bodywork werk ik ook preventief en geef voldoende feedback om bijvoorbeeld een negatieve lichaamshouding te gaan corrigeren. Een Metta Massage wisselt harde en zachte massagetechnieken met elkaar af en screent het gehele lichaam en dus kun je eigenlijk spreken van een sportmassage.

Bij een Bodywork Massage worden ook strekkingen geïntegreerd en bestaat de massage zo goed als volledig uit diepe deep tissue en triggerpointtechnieken.


Klaar met lezen en wil je de probleemgebieden aanpakken? Maak dan kennis met de Metta Massage of Bodywork Massage!259 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page