top of page

Verklevingen, littekenweefsel en bindweefsel.


Verklevingen zijn inwendig littekenweefsel. Ze kunnen ontstaan na een operatie, bijvoorbeeld na een keizersnede, maar ook door virale infecties, endometriose, ontstekingen of trauma. Soms zien verklevingen er uit als kleine, dunne vliesjes. Maar ze kunnen ook uitgroeien tot stugge bindweefselstrengen. Dat kan zorgen voor nare complicaties.


WAT?

Verklevingen bestaan uit bindweefsel en bindweefsel is heel belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Bindweefsel is de lijm van je lichaam en houdt alle onderdelen bij elkaar en geeft steun aan je organen.

Bindweefsel kapselt ook zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in en is ontzettend belangrijk voor de verbinding tussen weefsels en organen. Het bevat namelijk bloedvaten die hormonen en immuuncellen transporteren. Binnenin het bindweefsel bevinden zich veel vezels, deze fungeren als een soort telefoonkabeltjes waarmee het weefsel kan communiceren met de hersenen over de actuele toestand van het weefsel.


HOE?

Zoals gezegd kunnen verklevingen ontstaan na een operatie. Maar ook infecties, endometriose, ontstekingen of trauma kunnen dergelijke verklevingen veroorzaken. Dit inwendig littekenweefsel heb je in allerlei soorten en maten en geen paniek: je ervaart er lang niet altijd klachten van. Wie geen klachten heeft, zal hier al lang gestopt zijn met lezen.

Maar indien verklevingen groot en stug zijn en je welzijn behoorlijk ondermijnen, lees je waarschijnlijk deze blogpost tot zijn einde. En men zegge het voort, want veel mensen lopen helaas rond zonder degelijk geïnformeerd te zijn.

Het inwendig littekenweefsel kan ander weefsel naar zich toe trekken. Hierdoor kunnen vergroeiingen ontstaan. Daar bovenop komt er een behoorlijke druk te staan op je organen, spieren en/of zenuwen. Vaak ontstaan er in de buikholte situaties waarbij organen deels met elkaar of met de buikwand vergroeien. Je kunt je voorstellen wat voor ongemak en pijn dit kan geven: verminderde beweeglijkheid van je organen, spieren en gewrichten en een gigantische belemmering van de doorbloeding naar je organen.


WANNEER?

Welke klachten komen hieruit voort? Nu, vooral de plek in je lichaam waar een verkleving is gevormd bepalen de klachten.

Verklevingen bij de maag of darmen veroorzaken buikpijn, verstopping, misselijkheid en soms zelfs een gehele darmafsluiting. Bij de baarmoeder(hals) leiden ze vaak tot pijnklachten bij seks, kunnen het ontstekingen worden en verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Verklevingen bij spieren in het torso of de heupen hebben als gevolg dat je niet zo goed meer rechtop kunt lopen, je stijver bent. Dit resulteert uiteraard naar een nieuwe (slechte) voorkeurshouding waarbij je lichaam andere spanningen gaat creëren waardoor er weer nieuwe klachten ontstaan. Zo gebeurt het vaak dat iemand op mijn bank klaagt over hoge en lage rugpijn, er zichzelf niet van bewust is dat verklevingen in de heup na een heupoperatie de oorzaak zijn door een keten van opgebouwde spierspanningen uit de lichaamshouding die hij of zij heeft aangenomen na de operatie.


ALLEMAAL GOED MAAR NU... HELP!

Uiteraard vraag je je af wat je hiertegen kunt doen, want het lichaam is helaas niet zelf in staat om verklevingen te verminderen of te verwijderen. Binnen de reguliere geneeskunde gaat men vaak over tot de enige oplossing, namelijk "operatieve verwijdering".

Hallo? Is er echt niks anders tegen te doen?

Mijn visie binnen Metta Massage & Bodywork is om vooral preventief te werken en ervoor te zorgen dat je niet geopereerd dient te worden. Een operatie is een nieuw trauma voor je lichaam en dus krijg je nieuw littekenweefsel. Zo blijf je natuurlijk bezig!

Bij verklevingen in en rondom de darmen worden door je dokter eerst en vooral bepaalde voedingsadviezen gegeven: verzelrijke of juist vezelarme voeding. Raadpleeg altijd een arts voor het voor jou geschikte advies! Meer en meer raden artsen ook bindweefselmassage aan om een operatie te vermijden.

Bij Metta Massage & Bodywork krijgt u een gespecialiseerde bindweefselmassage die helpt om het littekenweefsel te versoepelen en pijnklachten te verzachten. Bij een bindweefselmassage ligt de focus op de bindweefsellaag die zich tussen de huid en de spieren bevindt. De doorbloeding neemt toe, waardoor verklevingen kunnen verminderen. PLUSPUNT: bindweefselmassage werkt tevens heel huidverjongend en is de ideale massage tegen cellulite, want de technieken bevorderen tevens de aanmaak van collageen.

Bij Metta Massage & Bodywork betrek ik tevens mijn technieken uit de osteopathie om verklevingen te gaan 'oprekken', waardoor de doorbloeding van de bezenuwing van het betreffende gebied nog beter wordt gestimuleerd, zodat de pijn sneller wegtrekt en de organen beter kunnen functioneren.


Wenst u een jongere huid en tevens hebt u bepaalde verklevingen? Dan is de bindweefselmassage bij Metta Massage & Bodywork ideaal voor u.

Heeft u wel wat verklevingen maar tevens last van spieren en gewrichten? Dan raad ik u de Metta Massage aan: een deugddoende sportmassage waar ik sowieso bij littekenweefsel dezelfde technieken toepas als bij de bindweefselmassage.


Bij Metta Massage & Bodywork is jouw massage steeds op maat, dus geef zeker jouw wensen door. Binnenin uw gekozen massage kan perfect overgeschakeld worden naar bindweefselmassage, alsook naar een meer ontspannende massage voor andere delen van het lichaam.


Metta Massage & Bodywork 2022

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page